ceremonie

Cacao wordt al eeuwenlang gebruikt in rituelen en ceremonies en staat bekend als een echte hart-opener. Het heeft een zachte en liefdevolle werking, die je helpt om (weer) te verbinden met jouw kern, jouw hart, jouw roots, met dat wat je in essentie bent. Iets wat er in onze drukke, gehaaste leven nogal eens bij in schiet. 

Het effect van de geur en smaak van onze ceremoniële cacao is transformerend als je cacao bewust als healing medicine in zit. Wanneer je echt een ceremonieel moment creëert en je cacao reis met intentie start. Een cacao ceremonie is daarmee zowel een emotionele als zintuigelijke ervaring. Je kunt onze ceremoniële cacao in je eentje nemen, maar je kunt ook een cacao ceremonie bijwonen. Zittend in een cirkel, mediterend, zingend of dansend op (live) muziek. 

"Life is a ceremony."
-Cacao Source 

ceremoniële cacao

Een ceremoniële dosis cacao helpt je om (weer) contact te maken met jezelf, met de aarde en dat wat écht belangrijk is in je leven. Vanuit deze helderheid ontstaat een diep voelen, een diep weten. Wie ben ik? Wat wil ik? Waar wil ik naartoe? 

Het openen van je hart en verbinden met je root, draagt onder andere bij aan het: 

 • Zakken van je hoofd, naar je lichaam
 • Contact maken met je innerlijke weten 
 • Openheid en kwetsbaarheid, wat de basis is voor intimiteit 
 • Transformeren van patronen: van angst naar liefde 
 • Maken van keuzes die aansluiten bij jouw hartsverlangen 
 • Ervaren van een diepe(re) connectie met jezelf en de wereld om je heen
 • Openstellen en kwetsbaar durven zijn 
 • Een onderliggend gevoel van rust en veiligheid 
 • Geven en ontvangen van liefde 
 • De kracht om emoties er te laten zijn en doorvoelen 
 • Ervaren van (onvoorwaardelijke) liefde voor jezelf en anderen

onze producten voor ceremonies

dieper verbinden met cacao tijdens een ceremonie

Een ceremonie is een moment voor jezelf of met een groep om te verbinden met een ‘hoger’ bewustzijn, vanuit de mind naar het hart. Om vanuit ons hart te verbinden met onszelf, de ander en het leven zelf. 

Er is geen goede (en dus ook geen verkeerde) manier om een cacao-ceremonie op te zetten. Wel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden om dieper met de cacao te verbinden: 

 1. Creëer een ‘sacred space’
  Een plek waar je je fijn en veilig voelt. Dit kan overal zijn en is eenvoudig te creëren met geur (denk bijvoorbeeld aan wierook of essentiële oliën) of muziek. Maar denk ook aan het energetisch ‘reinigen’ van de ruimte, bijvoorbeeld door het branden van Palo Santo of Salie. Of aan het verzamelen van fijne spullen (een bijzonder sierraad, een steen, een foto, een gedicht of iets anders dat voor jou van waarde is).

 2. Zet een intentie
  Eén van de meest bijzondere kwaliteiten van cacao, is dat het alles waar we onze aandacht naartoe laten gaan versterkt. Het zetten van een intentie helpt je om meer uit je cacao-moment te halen. Ook is het een fijne reminder. Iets waar je telkens als je mind even afdwaalt, naar terug kunt keren. Dit kan een woord of een affirmatie zijn, iets wat je voor jezelf formuleert, denk aan:

  Loslaten - “Ik laat alle controle los”

  Ontvangen - “Ik stel mijzelf open voor alles wat er op mijn pad komt”
  Ontspannen - “Ik laat mijzelf in mijn lichaam zakken”
  Kwetsbaarheid - “Ik open mijzelf om alles wat er in mij aanwezig is te voelen”
  Verbinding - “Ik open mijzelf om vanuit mijn hart te verbinden”

  Maar dit kan ook puur een gevoel zijn of een activiteit die je bewust -en met intentie- doet, denk aan: dansen, schrijven, zingen, het geven of ontvangen van een massage, etc.

 3. Verbind met jouw hart, jouw roots
  Neem voordat je de cacao drinkt een kort moment de tijd om vanuit je hoofd in je lichaam te zakken. Dit kun je doen door je ogen te sluiten, hiermee breng je direct de focus naar binnen. Haal een aantal keer diep adem en breng je aandacht naar je hart. Of -als je nog dieper wilt zakken- naar je bekken (womb-space) of met je zitbotjes of voeten op de grond. Dit laatste helpt je nog dieper te verbinden met jouw roots, dé plek van waar alles begint, van waar jij jouw veiligheid en stabiliteit vindt.

 4. Verbind met het hart van cacao, de roots of cacao
  Dankbaarheid is de hoogste vibratie die er is. Neem een moment om stil te staan bij de reis die jouw cacao heeft afgelegd. Om vanuit het zaadje -wat de cacaoboom ooit was- uit te groeien tot een stevige boom, met prachtige bloemen en mooie vruchten. Om vanuit die vrucht, om vanuit die cacaoboon, via de handen en harten van al die vrouwen, via jouw eigen handen, uiteindelijk helemaal vanuit Guatemala in jouw kopje te belanden.

 5. Drink de cacao
  Gebruik je zintuigen om dieper met de cacao te verbinden, door eerst te kijken, ruiken en voelen. Voordat je de eerste slok neemt. Neem de tijd. Hoe meer je vertraagt, hoe sensueler en rijker de ervaring. Voel hoe de geur van cacao bij je binnen komt. Proef de smaak op je tong. En wees je bewust hoe elke slok via je mond en je keel, uiteindelijk in je hart beland. Je kunt hierbij visualiseren dat met elke slok de je neemt, de intentie die je hebt gezet, dieper in je lichaam landt.

 6. Sluit het moment af en neem de magie mee
  Wat je ook gaat doen na je cacao-moment, zorg dat je even kort een bewust moment neemt om stil te staan voordat je weer verder gaat met waar je mee bezig was. Dit kan bijvoorbeeld door na het drinken even je hand op je hart te leggen en een keertje diep in en uit te ademen. Hiermee ‘sluit’ je het moment af en zorg je voor dat extra beetje magie. Een moment met cacao, is een moment voor jou. Daar wil je bewust en met aandacht bij zijn, in plaats van dat het op gaat in de waan van de dag. Ga je daarna weer door? Zet dan de intentie dat je dat wat je hebt ervaren -of simpelweg het moment van verbinding dat je hebt gecreëerd- mee neemt in de rest van je dag.