veelgestelde vragen

Heb jij vragen over de cacao? Ben jij benieuwd waar onze cacao vandaan komt, wat de houdbaarheid is van de cacao of hoe je zo'n magisch drankje kunt bereiden? Wil jij meer weten over onze leveringsvoorwaarden en algemene voorwaarden? We behandelen alle meest gestelde vragen hier! Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op via ons contactformulier of via info@rootsofcacao.nl

Inklapbare content

Wat is het verschil tussen ceremoniële cacao en cacaopoeder uit de supermarkt?

Cacao in de supermarkt wordt grootschalig geproduceerd (zonder of met weinig aandacht voor lokale ecosystemen) en machinaal bewerkt (met zo kort mogelijke doorlooptijden). Ceremoniële cacao wordt op een kleinschalige manier verbouwd, met een positieve impact op het hele ecosysteem. In het productieproces van ceremoniële cacao is alles gericht op het zoveel mogelijk in tact houden van de medicinale werking. Fermentatie is een essentiële stap hierin. Het zorgt ervoor dat de van nature aanwezige vitaminen, mineralen en metabolische verbindingen vrij komen (dit proces duurt twee of drie keer zo lang dan bij 'gewone' cacao). Ook wordt ceremoniële cacao minder verhit, zodat de rijke voedingsstoffen in tact blijven. Daarnaast wordt elke boon (er gaan 400 bonen in een blok cacao) met de hand bewerkt. Dit proces geeft de vrouwen in Guatemala kansen die ze anders niet hadden gehad. Er wordt gelachen en gebeden, wat zorgt dat ceremoniële cacao ook energetisch is geladen vol liefde en dankbaarheid.

Wat is het verschil tussen de blokken en de fijngesneden cacao?

Er zit alleen verschil in de vorm. De cacao die wordt gebruikt voor de Day-to-Day porties en Ceremonies komt van hetzelfde blok.

Wanneer cacao wordt vermalen tot een pasta kan het elke vorm aannemen. Het gieten in een blokvorm is een mooie en compacte manier. Bestel jij een blok? Dan kun je deze zelf in kleinere stukken hakken om op te lossen in water. De andere producten zijn door als al voorgesneden; je kan er dan ook direct een cacao'tje mee bereiden.

Je kan overigens het blok ook in één keer hakken en in een (glazen) pot bewaren. Groot voordeel van een blok, is dat het een fijne manier en een fijn ritueel is om met de cacao te verbinden.

Welke dosering moet ik aanhouden?

Wil je de cacao gebruiken in een ceremoniële setting, houd dan 30-40 gram aan per persoon. Als dagelijkse dosis adviseren wij 15-20 gram cacao te nemen. Luister bij het bepalen van de dosis naar (en leer van) je eigen lichaam. Zo kun je beginnen met een lagere dosis, of de dosis stap voor stap (op basis van eigen ervaringen) naar boven of beneden bijstellen. Ieder mens is uniek met een eigen uniek lichaam en eigen gevoeligheden. Dus onderzoek de perfecte dosis die bij jou past.

Zorg er in ieder geval wel voor dat je de maximaal aanbevolen dosis van 60 gram per dag niet overschrijdt. Hiermee voorkom je hoofdpijn. Let er verder op dat je voldoende water drinkt om jezelf te hydrateren.

Wat is de houdbaarheid van de cacao?

De houdbaarheid is afhankelijk van het product dat je koopt. Een blok, nog in verpakking, is nog jaren houdbaar, mits je het goed bewaart. Heb je fijn gesneden cacao besteld? Of dit nu een dagelijkse portie, weekportie, maandportie of ceremoniële hoeveelheid is. De houdbaarheid is minimaal 12 maanden, mits je de cacao op een koele en donkere plek bewaart. 

Soms kan cacao witachtig uitslaan. Dit is een natuurlijk (oxidatie)proces. De cacao is nog steeds goed; het ziet er alleen iets minder mooi uit.

Hoe bewaar je de cacao?

Bewaar de cacao op een koele en donkere plek, liefst op kamertemperatuur. Bewaar de cacao liever niet in de koelkast; hier kan de cacao namelijk vochtig worden, wat de houdbaarheidsdatum verkort.

Je hoeft de cacao niet in een afgesloten bak te bewaren, maar dit mag uiteraard wel. Ook leuk: doe de cacao in een glazen bewaarpot.

Wat voor smaak heeft de cacao?

Wat geldt voor koffie en wijn, geldt ook voor cacao. De smaak van de cacao hangt sterk samen met het klimaat en de omstandigheden waaronder de cacao groeit. Ook maakt het verschil of er sprake is van een zogenaamde ‘single origin’ of een ‘blend’. In het geval van een blend, worden er meerdere ‘origins’ (farms) gecombineerd. Dit resulteert in een minder uitgesproken smaak. De cacao die wij aanbieden is een ‘single origin’. Dit betekent dat we precies weten waar de cacao vandaan komt -we zijn er geweest, hebben de bomen gezien, gevoeld en aangeraakt. Wel kan het voorkomen dat de smaak per blok verschillend is.

De smaak is aards, fruitig, licht zuur, rijk aan vetten en karamel bitterzoete aroma's. De cacao die wij aanbieden is van hoge, ceremoniële kwaliteit, waardoor met name de aardse en bittere tonen soms even wennen zijn. Nu zijn er manieren om de smaak wat te verzachten. Voeg bijvoorbeeld kokosolie, een zoetmiddel (denk aan: honing, agave, dadels, kokosbloesemsuiker) of (plantaardige) melk toe. Probeer en ontdek welke smaak het beste bij jou past. 

Wil je kruiden toevoegen? Kruiden als kaneel, kardemom, kurkuma, vanille, anijs, nootmuskaat en gember zijn heerlijk om toe te voegen. Wil jij een cacao met iets meer pit? Cayennepeper geeft een enorme boost en vergoot ook nog eens het effect van de cacao. Mocht je kruiden wat ingewikkeld vinden? Bestel dan onze blend. Onze blend bestaat uit een mix van kaneel, koriander, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemom en sinaasappelschil. 

Als je onze bereidingstip volgt, zie vraag hieronder, dan krijg je een heerlijk kopje stroperige cacao. Met (plantaardige) melk kun je de cacao eventueel wat verdunnen, maar je zou ook wat extra water kunnen toevoegen indien je de cacao te stroperig vindt. 

Hoe bereid ik de cacao?

1. Meng in een pannetje 15-20gr cacao met 50ml water. Voor ceremonieel gebruik meng je 30-40gr. 

2. Voeg naar smaak kruiden toe (denk aan: kardemom, gember, kaneel, vanille, anijs, nootmuskaat, of bestel bij ons een blend). 

3. Voeg optioneel cayennepeper toe voor een snellere werking en wat extra pit (aanrader!). 

4. Verwarm het water, maar let op: het water mag niet koken. Gebruik dus ook geen net gekookt water uit de waterkoker. 

5. Roer met een garde tot alle cacao stukjes zijn opgelost. Je kunt ook gebruik maken van een melkopschuimer. Drink met intentie en geniet! 

Tip: voeg eventueel kokosolie, een zoetmiddel (denk aan: honing, agave, dadels, kokosbloesemsuiker) of (plantaardige) melk toe om de (voor sommigen) intense smaak te verzachten. Met de (plantaardige) melk kun je de cacao eventueel wat verdunnen, maar je zou ook wat extra water kunnen toevoegen indien je de cacao te stroperig vindt. 

Moet je cacao in de ochtend drinken?

De ochtend is een fijn moment om met een kopje cacao te beginnen. In plaats van een kop koffie in de ochtend -gelijk aan staan en beginnen met rennen- kan het ook anders namelijk. Begin de dag met intentie. Begin de dag met een moment voor jezelf. Beiden zorgen voor een kickstart en meer energie. Maar waar koffie een meer mannelijke energie heeft en daarmee wat gehaaster -en ergens (sorry mannen) toch ook wat onrustiger is, heeft cacao een meer vrouwelijke energie, wat het tot een zachte en liefdevolle energizer maakt. Maar je kan ook een goede middagbreak inplannen met cacao of einde middag, na afspraken, een cacao'tje nemen of weer even terug te komen bij jezelf.

Waarom mag ik geen gekookt water gebruiken?

Het boven het kookpunt verhitten van cacao vernietigt de aanwezige antioxidanten en flavonoïden. Dit zorgt ervoor dat de (gezondheids)voordelen snel afnemen, vandaar dat dit sterk wordt afgeraden.

Kan ik cacao elke dag drinken?

Onze cacao kan dagelijkse gedronken worden. Voor het beste effect raden wij je aan vooral regelmatig cacao te drinken. Je haalt namelijk de meeste voordelen uit cacao als je het met enig regelmaat drinkt. Luister daarbij goed naar je eigen lichaam, om te ontdekken welke dosis het beste bij jou past. Dit kan overigens ook per dag verschillen. Het subtiele effect van cacao wordt door sommigen direct gevoeld; anderen ervaren dit effect na een aantal keer cacao drinken.

Mag ik cacao drinken tijdens mijn zwangerschap of wanneer ik borstvoeding geef?

Dit mag, maar graag wel in mindere mate. Zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven wordt aangeraden een lagere dosis cacao te gebruiken. Cacao bevat namelijk sporen van cafeïne, maar ook van theobromine: dit stofje zorgt voor een mild stimulerend effect. We raden je aan om je arts te raadplegen voor overleg en specifieke vragen.

Kan ik cacao drinken als ik antidepressiva slik?

Wanneer je gebruik maakt van antidepressiva is het verstandig om dit met je arts te overleggen.

Kan ik ook persoonlijk advies krijgen?

We denken graag met je mee! Dus heb jij persoonlijk advies nodig over welk product het beste bij je past? Wil je een ceremonie organiseren en heb je daar hulp bij nodig? Twijfel je over de juiste doserering? Laat het ons vooral weten zodat wij kunnen meedenken en je kunnen helpen.

Hoe snel ontvang ik mijn bestelling?

Direct na het plaatsen van je bestelling ontvang je allereerst een bevestigingsmail. Bestellingen worden vervolgens binnen 1-4 werkdagen verzonden. PostNL verzorgt de bezorging van je bestelling en wij delen de track & trace code met je, zodra je bestelling is afgeleverd.

Let op: soms is er sprake van een langere levertijd, aangezien onze cacao direct van de bron komt en we afhankelijk zijn van de oogst. Mocht dit het geval zijn bij jouw bestelling, dan laten we dit gelijk per mail weten.

Wat zijn de verzendkosten?

Verzendkosten binnen Nederland zijn €4,60 tot 1000 gram, vanaf 1000 gram kost verzending €7,25. Let op: het cacao blok past niet door de brievenbus; dit betekent dat we deze niet als brievenbuspakket kunnen versturen waardoor de verzendkosten voor een blok €7,25 is. Vanaf €75,- zijn de verzendkosten gratis. 

Verzendkosten voor België zijn variërend: €4,65 (tot 100 gram), €7,75 (tot 350 gram), €9,30 (tot 2000 gram) afhankelijk van het gewicht. Let op: het cacao blok past niet door de brievenbus; dit betekent dat we deze niet als brievenbuspakket kunnen versturen waardoor de verzendkosten voor een blok €9,30 is. Vanaf €75,- zijn de verzendkosten gratis. 

Kan ik de cacao ook ophalen?

Woon jij in Amsterdam of in de omgeving van Den Bosch en wil jij de cacao graag afhalen in plaats van laten opsturen? Dat kan! In de winkelwagen kun je bij het uitchecken aangeven dat je graag een afspraak inplant om de cacao op te halen.

Hoe kan ik ambassadeur worden?

Voel jij het van binnen borrelen? Heb jij voor jezelf de magie van cacao ervaren en wil jij dit met jouw omgeving delen? Stuur ons een bericht en we gaan graag met je in gesprek!

Wat als mijn product uitverkocht is?

We proberen de voorraad op onze site zo accuraat mogelijk bij te werken. Is een product dat je wilt bestellen uitverkocht? Schroom dan niet om ons een persoonlijk bericht te sturen. Wie weet kunnen we iets voor je regelen of versnellen. Het minste dat we kunnen doen is je een update geven van de verwachte levertijden.