de smaak van cacao

Wat geldt voor koffie en wijn, geldt ook voor cacao. De smaak van de cacao hangt sterk samen met het klimaat en de omstandigheden waaronder de cacao groeit. Ook maakt het verschil of er sprake is van een zogenaamde ‘single origin’ of een ‘blend’. In het geval van een blend, worden er meerdere ‘origins’ (farms) gecombineerd. Dit resulteert in een minder uitgesproken smaak. De cacao die wij aanbieden is een ‘single origin’. Dit betekent dat we precies weten waar de cacao vandaan komt -we zijn er geweest, hebben de bomen gezien, gevoeld en aangeraakt. Wel kan het voorkomen dat de smaak per blok verschillend is.

De smaak is aards, fruitig, licht zuur, rijk aan vetten en karamel bitterzoete aroma's. De cacao die wij aanbieden is van hoge, ceremoniële kwaliteit, waardoor met name de aardse en bittere tonen soms even wennen zijn. Nu zijn er manieren om de smaak wat te verzachten. Voeg bijvoorbeeld kokosolie, een zoetmiddel (denk aan: honing, agave, dadels, kokosbloesemsuiker) of (plantaardige) melk toe. Probeer en ontdek welke smaak het beste bij jou past. 

Wil je kruiden toevoegen? Kruiden als kaneel, kardemom, kurkuma, vanille, anijs, nootmuskaat en gember zijn heerlijk om toe te voegen. Wil jij een cacao met iets meer pit? Cayennepeper geeft een enorme boost en vergoot ook nog eens het effect van de cacao. Mocht je kruiden wat ingewikkeld vinden? Bestel dan onze blend. Onze blend bestaat uit een mix van kaneel, koriander, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemom en sinaasappelschil. 

Als je onze bereidingstip volgt, zie hieronder, dan krijg je een heerlijk kopje stroperige cacao. Met (plantaardige) melk kun je de cacao eventueel wat verdunnen, maar je zou ook wat extra water kunnen toevoegen indien je de cacao te stroperig vindt.