proces van cacao
Cacao komt van de magische cacaoboom Theobroma. In twee á drie jaar tijd geeft deze boom prachtige bloemen en enkele bloemen worden vruchten. Een vrucht bevat ongeveer dertig tot veertig cacaobonen. Cacao is dus de vrucht van de boom.
1. Oogsten
Wanneer de vruchten klaar zijn om te oogsten, worden de crèmekleurige bonen uit het vruchtvlees gesneden. De cacaobonen kleuren vervolgens paars, na contact met de buitenlucht.
2. Fermenteren
Fermentatie is na oogsten de eerste en gelijk een essentiële stap in het proces van het maken van ceremoniële cacao. Het zorgt ervoor dat de van nature aanwezige vitaminen, mineralen en metabolische verbindingen vrij komen. Het is niet alleen waar de 'bitterzure' smaak vandaan komt, maar ook wat hét verschil maakt tussen ceremoniële en ‘gewone’ cacao. Deze stap duurt ongeveer 6 dagen.
3. Drogen en toasten
Vervolgens worden de bonen gedroogd in de zon en 'getoast'. Dit is het proces van verhitten, wat kort op hoog vuur en wat langer op laag vuur, om zo de hoge kwaliteit en de medicinale werking te behouden.
4. Pellen
Dit is het proces waarin de schil van de boon af wordt gehaald. Dit wordt volledig met de hand gedaan en is als het ware een vorm van meditatie. Een deel van de vrouwen komt naar de farm om dit te doen en te verbinden met andere vrouwen. De rest van de vrouwen doet dit vanuit huis. Het is een manier om te werken, zonder het gezin in de steek te laten. Dit is een belangrijke stap in een land als Guatemala, waar voorheen alleen mannen een baan hadden. Zij staan erom bekend om 'impulsiever' met geld om te gaan. De vrouwen krijgen een eerlijke prijs, wat ze echt de kans geeft om te bouwen aan een betere toekomst voor hunzelf en voor hun gezin. Het hebben van een baan draagt bij aan de onafhankelijkheid en de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Het zorgt ervoor dat elke afzonderlijke boon (er gaan zo'n 400 bonen in één blok cacao) met de hand wordt aangeraakt, wordt geladen met liefde. Ook dit is een essentieel verschil met machinaal geproduceerde cacao.
Als de bonen zijn gepeld, is het tijd om de bonen te malen. Ook dit gebeurt -net als alle voorgaande stappen- met de hand. In dit proces komen de aanwezige vetten vrij. Dit is de laatste en dé stap van cacaoboon, naar cacaomassa. Hét eindproduct wat je (geperst) terug ziet in een blok 100% cacao.