cacao

Cacao is rijk aan antioxidanten, ijzer, magnesium, mangaan, zink, koper, calcium, fosfor, bètacaroteen en aminozuren. In de oude Maya-cultuur was het een belangrijk onderdeel van het dieet. Het kan gedronken worden als een ceremoniële drank, maar het kan bijvoorbeeld ook gecombineerd worden met ander voedsel. Cacao zorgt er namelijk voor dat de vitaminen en mineralen uit voeding beter worden opgenomen.

Wat cacao extra bijzonder maakt, is dat het zorgt voor zowel ontspanning als een verhoogd bewustzijn én creativiteit. Het stimuleert het hartcentrum, waardoor cacao helpt bij het creëren van een gevoel van openheid, expansie en liefde. Voor het aangaan van de verbinding met jezelf en anderen. Daarnaast heeft cacao een wat we noemen moederlijke energie. Het brengt een zachtheid en een mildheid naar jezelf en de wereld om je heen. Een veilige basis om alles te voelen. Om jezelf te zijn, in al je kwetsbaarheid. Om te herinneren aan wie of wat je in essentie bent. Zonder ergens naartoe te hoeven, of iets te moeten presteren. De ruimte om gewoon te mogen zijn. 

Theobroma, is afgeleid van de Griekse woorden θεός (theos), wat 'god' betekent, en βρῶμα (broma), wat 'voedsel' betekent. Cacao wordt ook wel 'food of the Gods' genoemd. 

proces van cacao

Cacao komt van de magische cacaoboom Theobroma. In twee á drie jaar tijd geeft deze boom prachtige bloemen en enkele bloemen worden vruchten. Een vrucht bevat ongeveer dertig tot veertig cacaobonen. Cacao is dus de vrucht van de boom. 

1. Oogsten
Wanneer de vruchten klaar zijn om te oogsten, worden de crèmekleurige bonen uit het vruchtvlees gesneden. De cacaobonen kleuren vervolgens paars, na contact met de buitenlucht.

2. Fermenteren
Fermentatie is na oogsten de eerste en gelijk een essentiële stap in het proces van het maken van ceremoniële cacao. Het zorgt ervoor dat de van nature aanwezige vitaminen, mineralen en metabolische verbindingen vrij komen. Het is niet alleen waar de 'bitterzure' smaak vandaan komt, maar ook wat hét verschil maakt tussen ceremoniële en ‘gewone’ cacao. Deze stap duurt ongeveer 6 dagen. 

3. Drogen en toasten
Vervolgens worden de bonen gedroogd in de zon en 'getoast'. Dit is het proces van verhitten, wat kort op hoog vuur en wat langer op laag vuur, om zo de hoge kwaliteit en de medicinale werking te behouden. 

4. Pellen 
Dit is het proces waarin de schil van de boon af wordt gehaald. Dit wordt volledig met de hand gedaan en is als het ware een vorm van meditatie. Een deel van de vrouwen komt naar de farm om dit te doen en te verbinden met andere vrouwen. De rest van de vrouwen doet dit vanuit huis. Het is een manier om te werken, zonder het gezin in de steek te laten. Dit is een belangrijke stap in een land als Guatemala, waar voorheen alleen mannen een baan hadden. Zij staan erom bekend om 'impulsiever' met geld om te gaan. De vrouwen krijgen een eerlijke prijs, wat ze echt de kans geeft om te bouwen aan een betere toekomst voor hunzelf en voor hun gezin. Het hebben van een baan draagt bij aan de onafhankelijkheid en de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Het zorgt ervoor dat elke afzonderlijke boon (er gaan zo'n 400 bonen in één blok cacao) met de hand wordt aangeraakt, wordt geladen met liefde. Ook dit is een essentieel verschil met machinaal geproduceerde cacao. 

5. Malen 
Als de bonen zijn gepeld, is het tijd om de bonen te malen. Ook dit gebeurt -net als alle voorgaande stappen- met de hand. In dit proces komen de aanwezige vetten vrij. Dit is de laatste en dé stap van cacaoboon, naar cacaomassa. Hét eindproduct wat je (geperst) terug ziet in een blok 100% cacao.

onze producten

de smaak van cacao

Wat geldt voor koffie en wijn, geldt ook voor cacao. De smaak van de cacao hangt sterk samen met het klimaat en de omstandigheden waaronder de cacao groeit. Ook maakt het verschil of er sprake is van een zogenaamde ‘single origin’ of een ‘blend’. In het geval van een blend, worden er meerdere ‘origins’ (farms) gecombineerd. Dit resulteert in een minder uitgesproken smaak. De cacao die wij aanbieden is een ‘single origin’. Dit betekent dat we precies weten waar de cacao vandaan komt -we zijn er geweest, hebben de bomen gezien, gevoeld en aangeraakt. Wel kan het voorkomen dat de smaak per blok verschillend is.

De smaak is aards, fruitig, licht zuur, rijk aan vetten en karamel bitterzoete aroma's. De cacao die wij aanbieden is van hoge, ceremoniële kwaliteit, waardoor met name de aardse en bittere tonen soms even wennen zijn. Nu zijn er manieren om de smaak wat te verzachten. Voeg bijvoorbeeld kokosolie, een zoetmiddel (denk aan: honing, agave, dadels, kokosbloesemsuiker) of (plantaardige) melk toe. Probeer en ontdek welke smaak het beste bij jou past. 

Wil je kruiden toevoegen? Kruiden als kaneel, kardemom, kurkuma, vanille, anijs, nootmuskaat en gember zijn heerlijk om toe te voegen. Wil jij een cacao met iets meer pit? Cayennepeper geeft een enorme boost en vergoot ook nog eens het effect van de cacao. Mocht je kruiden wat ingewikkeld vinden? Bestel dan onze blend. Onze blend bestaat uit een mix van kaneel, koriander, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemom en sinaasappelschil. 

Als je onze bereidingstip volgt, zie hieronder, dan krijg je een heerlijk kopje stroperige cacao. Met (plantaardige) melk kun je de cacao eventueel wat verdunnen, maar je zou ook wat extra water kunnen toevoegen indien je de cacao te stroperig vindt. 

Roots of Cacao | Begin jouw dag met een dagelijkse portie of gebruik de cacao voor ceremoniële doeleinden om (weer) contact te maken met jezelf, met je kern en met dat wat écht belangrijk is in je leven.

“Sometimes your roots are dug so deep that even if you want to escape, it doesn’t let you.”
- Amaranthine Poetry, notes from the heart

bereidingswijze

Benieuwd naar de bereidingswijze van een kopje cacao?

1. Meng in een pannetje 15-20gr cacao met 50ml water. Voor ceremonieel gebruik meng je 30-40gr met 100ml water. 
2. Voeg naar smaak kruiden toe (denk aan: kardemom, gember, kaneel, vanille, anijs, nootmuskaat, of bestel bij ons een blend). 
3. Voeg optioneel cayennepeper toe voor een snellere werking en wat extra pit (aanrader!). 
4. Verwarm het water, maar let op: het water mag niet koken. Gebruik dus ook geen net gekookt water uit de waterkoker. 
5. Roer met een garde (of melkopschuimer) tot alle cacao stukjes zijn opgelost en er een romig drankje ontstaat. 


Drink met intentie en geniet!

Tip: voeg eventueel kokosolie, een zoetmiddel (denk aan: honing, agave, dadels, kokosbloesemsuiker) of (plantaardige) melk toe om de (voor sommigen) intense smaak te verzachten. Met de (plantaardige) melk kun je de cacao eventueel wat verdunnen, maar je zou ook wat extra water kunnen toevoegen indien je de cacao te stroperig vindt. 

Extra tip: combineer cacao met supplementen als Maca, Chaga of Reishi, om de werking en opname van deze supplementen te verbeteren. 

wat voel ik na het drinken van cacao?

Na het drinken van cacao voel je je energieker, je krijgt een warm gevoel in je hele lichaam of specifiek in het gebied rondom je hart, je kunt een opliftend effect ervaren (het wordt niet voor niets een natuurlijke MDMA genoemd) en je voelt je meer aanwezig in je lichaam en in het moment. Het daadwerkelijke effect verschilt uiteraard per persoon. Ben je gevoeliger, pas dan de dosering naar beneden aan.

Roots of Cacao | Begin jouw dag met een dagelijkse portie of gebruik de cacao voor ceremoniële doeleinden om (weer) contact te maken met jezelf, met je kern en met dat wat écht belangrijk is in je leven.

"Ceremonial cacao is a limitless tool for exploration."

gezondsheidsvoordelen

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van het drinken van cacao?

 • Rijk aan anti-oxidanten
  Cacao bevat zeer veel flavonoïden (een sterk anti-oxidant) -zelfs 20 keer meer dan blauwe bessen, die hierom bekend staan! 
 • Bomvol essentiële mineralen
  Het is de allerbeste bron van magnesium (belangrijk voor de werking van de hersenen, de stofwisseling en het immuunsysteem én iets waar veel vrouwen een tekort aan hebben), maar ook zit er in cacao veel koper en ijzer. 
 • Cholesterol verlagend en goed voor hart en bloedvaten
  De anti-oxidanten in cacao verhogen het goede HDL-cholesterol, waarmee het bloeddrukverlagend werkt en goed is bij het voorkomen van hartproblemen. Naast cholesterol verlagend, heeft onderzoek uitgewezen dat cacao een positief effect heeft op de bloeddruk en bloedcirculatie. 
 • Geluksgevoel
  Cacao bevat fenylalanine, een stofje dat in je lichaam wordt omgezet in: dopamine (het gelukshormoon). Ook bevat cacao serotonine, tyramine en anandamine –stofjes die je een blij, opgewerkt en verliefd gevoel geven. 
 • Beter slapen en minder stress
  De hoeveelheid magnesium in cacao verlaagt niet alleen de cortisol levels (stress hormoon), het reguleert ook melatonine (slaaphormoon) en ontspant de spieren, waardoor je langer en beter slaapt. 
 • Gezond gewicht
  Door de gezonde vetten in cacao heb je minder snel trek. Daarnaast zorgt cacao ervoor dat je bloedsuikerspiegel constant blijft.

waarom mijn dag beginnen met cacao?

In plaats van een kop koffie in de ochtend -gelijk aan staan en beginnen met rennen- kan het ook anders! Begin de dag met intentie. Begin de dag met een moment voor jezelf. Begin de dag met cacao. Beiden zorgen voor een kickstart en meer energie. Maar waar koffie een meer mannelijke energie heeft en daarmee wat gehaaster -en ergens (sorry mannen) toch ook wat onrustiger is, heeft cacao een meer vrouwelijke energie, wat het tot een zachte en liefdevolle energizer maakt.